فواید دراز مدت تغییر شیوۀ زندگی در افراد دیابتی چاق

بر اساس نتایج تحقیقاتی که در مجلۀ JAMA به چاپ رسید، تغییر شیوۀ زندگی به افراد دیابتی چاق کمک میکند تا وزن خود را کاهش داده و فیزیک بدنی بهتری داشته باشند و همچنین در کنترل قندخون و کاهش فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی و عروقی نیز تأثیرات چشمگیری دارد.

بهبود کنترل قندخون و کاهش فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی و عروقی در مبتلایان به دیابت نوع 2 یکی از بهترین روشهای پیشگیری از عوارض دراز مدت بیماری دیابت است. تأکید دانشمندان بر غربالگری و کنترل دارویی پارامترهای خطر بیماریهای قلبی عروقی است. تغییر شیوۀ زندگی همراه با کاهش وزن و بهبود کنترل گلایسمیک و فاکتورهای خطر، تأییدی بر کارایی روش تغییر شیوۀ زندگی می باشد.اما متأسفانه تا بحال پیگیری تأثیرات تغییر شیوۀ زندگی بر این پارامترها در کوتاه مدت ( حداکثر یک سال) انجام شده است. در این تحقیقات از میان 5145 فرد دیابتی چاق یا دارای اضافه وزن با میانگین سنی 7/58 سال،2570 نفر در برنامۀ تغییر شیوۀ زندگی شرکت کردند. این برنامه شامل تغییر رژیم غذایی و انجام فعالیتهای ورزشی برای کاهش 7% وزن بدن در طول یکسال و ثبات وزن در سالهای بعدی می باشد. شرکت کنندگان در این تحقیق حداقل ماهی یکبار به مدت 4 سال بررسی گردیدند. گروه دیگر که شامل 2575 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 بودند  در گروه آموزش و حمایت ثبت نام کردند.این گروه هر سال در3 جلسۀ آموزشی با تأکید بر تغذیه، فعالیت فیزیکی و پشتیبانی اجتماعی شرکت کردند. در طی 4 سال میزان کاهش وزن گروه اول نسبت به گرو دوم بیشتر بود(حدود 9% در برابر2/6%) همچنین از نظر تناسب بدنی، میزان هموگلوبین A1c ، فشارخون و میزان کلسترول HDL ( کلسترول خوب) درگروه اول بهبودی چشمگیری دیده شد. در گروه دوم میزان کلسترول بد (LDL) به طور چشمگیر کاهش پیدا کرده بود که البته به علت مصرف داروهای پایین آورندۀ کلسترول بود.

در پایان 4 سال کسانی که تحت مداخلات تغییرات شیوۀ زندگی قرار گرفتند از نظر وزن، تناسب اندام، میزان هموگلوبین A1c و فشار خون سیستولیک (عدد بالایی فشار خون) و میزان کلسترول  HDLبهبود چشمگیری نسبت به گروه دوم نشان می دادند. در گروه اول میزان فاکتورهای خطر ابتلأ به بیماریهای قلبی و عروقی در طی 4 سال نسبت به سایر تحقیقات قبلی در این زمینه، کاهش چشمگیری یافته بود.

منبع: www.sciencedaily.com